Villiyrttikioskin missio
On huikeaa, ja maailman mittakaavassa ainutlaatuista, että ympäristömme suorastaan pursuaa ilmaista kotimaista superfoodia, villivihanneksia, marjoja ja sieniä täynnä makua, vitamiineja ja hivenaineita. Tämä suomalainen luonnonaarre on jokamiehen oikeuksien turvin vieläpä kaikkien ulottuvilla.
Mimmu ja Satu perustivat Villiyrttikioskin vuonna 2020 tavoitteenaan lisätä syötäviin luonnonkasveihin liittyvää tietoisuutta ja opastaa niiden ottamisessa osaksi arjen ja juhlan ruokakulttuuria. Satu Sällinen on yrttikonsultti ja ravintoneuvoja ja toimii myös luontaishoitajana.
Villiyrttikioski jakaa Facebookissa ja instagramissa käytännönläheisiä sesonkiin liittyviä vinkkejä, kuinka villivihanneksia voi helposti lisätä ruokalistalleen ja kuinka luonnon raaka-aineista voi tehdä itselle ja läheisilleen hyvinvointia lisääviä hemmottelu-hoitoja.
Villiyrttikioski järjestää myös koulutuksia ja voimme räätälöidä toiveiden mukaisia teemaretkiä ryhmille virtuaalisesti tai livenä maastossa. Järjestämme vaikkapa jännittävän yrtti-tastingin ystäväporukalle maisteltavaksi, työpajan tai rentouttavan hemmottelupäivän tyhy-ryhmälle.
Tapahtumista ja koulutuksista ilmoitellaan somekanavissa, tiedustella voit myös sähköpostitse villiyrttikioski@gmail.com
Tule seuraamaan hortafiilien ilosanomaa Facebookiin ja Instagramiin! #villiyrttikioski
Rikkaruohorakkautta – mikä ihmeen hortafiili!?
Horta (kreik. χόρτα, chórta) tarkoittaa kreikassa yleisesti villiyrttejä.
Intohimoista suhtautumista johonkin kuvaava sananpääte "fiili" tulee latinan kielen sanasta phila ja antiikin kreikan sanasta philos, jotka viittaavat rakkaana pidettyyn.
Sana hortonomia taas viittaa puutarhatalouteen ja hortonomit ovat vihkiytyneet viljelytalouden saloihin. Me hortafiilit (a:lla) sen sijaan rakastamme puutarhureiden vieroksumia luonnonkasveja, jotka rehottavat kylvämättä ja kyntämättä siellä missä lystäävät. Kun hortonomi näkee syötävää puutarhapenkin istutuksissaan, hortafiili näkee sitä suunnilleen kaikkialla luonnossa. Koska villiyrtinrakastajalle ei ollut termiä, se piti keksiä.
Hortafiilit ovat oppineet arvostamaan luontomme villivihanneksia siinä kuin kotimaisia sieniä ja marjojakin. Edustavimmillaan villiruoka on trendikästä fine diningia, mutta mielestämme paljon oleellisempaa on osata ottaa se osaksi arkista ruokavaliota. Silloin sen terveyshyödyillä olisi todellista merkitystä laajemminkin. Tottumattomalle ravintotiivis ja usein voimakkaanmakuinen villikasvi täytyy kuitenkin osata ikään kuin kesyttää: tarjota maistuvassa ja mielellään helpossa muodossa.
Jos haluat tietää, miten meistä tuli hortafiilejä lue blogimme.